Baldurs Gate: kom maar op met die monsters

511R65NNEXL._SL500_AA300_Er zijn momenten dat je als journalist je geluk niet op kan over het vak dat je hebt gekozen. Eén zo’n moment is wanneer je favoriete computerblad belt om te vragen of je een spel wil recenseren. Dat betekent dagenlang legaal spelen achter de computer en wie zou dat niet willen? Zo kreeg ik ‘Baldur’s Gate’ toegestuurd, een Role Playing Game (RPG) waarin jij, de held, monsters bevecht, schatten verzamelt, groeit in ervaring en talent en samen met je reisgenoten uiteindelijk de grote slechterik verslaat en het koninkrijk redt. Deze journalist is een fervent lezer van Fantasy, maar heeft verder weinig ervaring met dit soort Advanced Dungeons & Dragons-achtige spelen (AD&D).

Een gebrek aan specifieke kennis is geen belemmering om met het spel te beginnen, het duurt alleen langer voor je door hebt hoe de dingen werken. Als echte Mac-gebruikers bladeren we eerst nonchalant door de dichtbedrukte handleiding voordat we hem aan de kant leggen. Doe dat niet, het is verstandiger om je van tevoren in te lezen. Vooral het hoofdstuk Volo’s Guide to Baldur’s Gate geeft onontbeerlijke informatie over het hoe en waarom van deze wereld. De bijgeleverde gelamineerde Quick Reference Card doet al vermoeden dat het om een ingewikkeld spel gaat. Op de kaart staan eindeloze rijen icoontjes met korte verklaringen erachter. Spreuken voor magiërs en druïden, en ook hoe te bewegen en aan te vallen. Ook is er een uitvouwbare landkaart. Zo te zien kun je aardig dwalen…

Hoe word je een held?

De eerste stap is het samenstellen van je eigen karakter en dit gaat volgens AD&D-regels. Je kunt kiezen uit twintig mannelijke of twaalf vrouwelijke karakters. Vervolgens moet je het ras selecteren (mens, elf, halfling), je beroep (bard, vechter, dief), de kleur van je haar en outfit. Wat met name lastig is voor een beginner is het wegen van de kwaliteiten zoals intelligentie en vechtkracht, het betekent allemaal nog weinig en we laten de standaardwaarden voorlopig maar staan. De keuze tussen goed, slecht of neutraal lijkt belangrijker, op het scherm wordt uitgelegd dat deze beslissing duidelijke gevolgen heeft voor het spel. Goeie gasten stelen niet van aardige mensen en als ze het doen, zullen ze daardoor steeds meer tegenwerking ondervinden. Slechteriken redden geen jonge katjes uit het water. Dat tast hun harde imago aan. Onze keus valt op goed, maar niet fanatiek. Tot slot kiezen we een stem die bij het karakter past, geven onszelf een naam en een vrouwelijke bard is geboren.

In het intro ontdek je dat je tot nu toe een tevreden leven hebt geleid bij een wijze man die als een vader voor je is, maar dat je nooit je ware identiteit hebt geweten. Het intro is overigens voor vechters en barden, mens of elf, gelijk. En dan begint het spel. Het ziet er goed uit, de scènes zijn gedetailleerd getekend. Er hangt wel een soort duistere wolk over de gebieden waar je nog niet bent geweest. Dat klaart op wanneer je je daarheen begeeft. Bewegen doe je door in het scherm op je bestemming te klikken. Onderweg kun je converseren met andere karakters, en van een aantal van leer je gaandeweg meer over hoe het spel te spelen. Door de wachters word je op pad gestuurd om klusjes uit te voeren, zo leer je de basisvaardigheden.

Een ijsberg

De subschermen bieden legio mogelijkheden. Je kunt wapens en goederen aanschaffen en weer verkopen, proberen roddels op te vangen aan de bar, spreuken verzamelen, de kwaliteiten van je karakter aanpassen. Het wordt al snel duidelijk dat zelfs na dagen spelen slechts het topje is bloot gelegd van de ijsberg die Baldurs’ Gate heet. Zeker wanneer je gezelschap zich uitbreid, met figuren die allemaal eigen talenten hebben, realiseer je je dat je dit niet in een paar verloren uurtjes uitspeelt.

In het begin heb je het gevoel dat je aan duizend dingen moet denken. Je moet af en toe rusten, je niet te buitensporig gedragen, de tijd nemen om spreuken uit je hoofd te leren. Dood niet alle slechteriken want dan kunnen ze je niets meer vertellen, denk strategie‘n uit en vergeet niet tijdens gevechten de leden van het gezelschap in te zetten die de juiste talenten hebben om de slag te kunnen winnen. De vele informatie doet het hoofd duizelen, het is tijd het internet te raadplegen. Baldur’s Gate speelt zich af in de voor AD&D-spelers bekende Forgotten Realms en het is inderdaad een wereld op zich. Op internet vinden we ruim 52,000 hits wanneer we zoeken op ‘Baldur’s Gate’. Er lijken geen slechte recensies te zijn. We lezen het ene lovende verhaal na het andere en zelfs na onze korte kennismaking zijn we het daar al mee eens. Een minpuntje is dat het spel dusdanig veel geheugen nodig heeft dat we soms, zelfs nadat alle applicaties gesloten zijn, moeten herstarten om het te kunnen draaien. En na afsluiten van het spel vinden we iedere keer een paar verdwaalde icoontjes ergens in een hoekje van het scherm terug. Maar dat soort kleinigheden kunnen de pret niet drukken.

Conclusie

Baldur’s Gate II is inmiddels uit voor de PC, maar de eerstkomende zes maanden hoef je je daar niet druk om te maken. Het schijnt dat je het spel in zestig uur uit kunt spelen, maar dat is als je recht naar je doel gaat – met alle gevolgen vandien (zoals ruzie met leden van je gezelschap). Zelfs een oppervlakkige verkenning van andere verhaallijnen zal je langere tijd van de straat houden. De talloze graphics zijn prachtig, en heel gedetailleerd. De muziek past goed bij de scènes en het is leuk de karakters af en toe te horen praten. Het geluid is sowieso goed, je voetstappen klinken anders op gras dan op steen. Het slurpt wel enorm veel geheugen op, het spel is sneller zonder geluidseffecten maar ook saaier.

Baldur’s Gate bestaat uit vijf cd’s, en is samengesteld uit tienduizend verschillende speelschermen. De handleiding is compleet en ook in het spel krijg je veel informatie. Het kost tijd om wegwijs te worden, en we raden het niet aan je klakkeloos in het spel te storen. Lees de handleiding, maar wees gewaarschuwd. Het verslavingsgehalte van het spel is groot. Je kunt je compleet verliezen in deze wereld.

Product Baldur’s Gate

Fabrikant Graphic Simulations Corporation

Distributeur Software Oase

Prijs f 139,- inclusief BTW

Minimale systeemeisen 200 Mhz PowerMac, MacOs 8.1 of meer, 64Mb RAM, 380 Mb Schijfruimte, 4 x cd-rom

Aanbevolen systeemeisen 350 Mhz PowerMac of sneller, 128 Mb RAEM, 600 Mb Sschrijfruimte, 8 x cd-rom

Mogelijkheden 9

Gebruiksvriendelijkheid 8

Snelheid 7

Handleiding 8

Prijs/kwaliteitverhouding 8

Advertisements